Achtergrond

Winnares van de El Hizjra Literatuurprijs voor Poëzie op 9 december 2017 te Amsterdam met het gedicht: Oorlog ’n Held

* Van het TEDX Open Mic Podium 14 juni 2017 te Rotterdam op het evenement Being Connected

* Met een opstel geschreven voor de prijsvraag van de Rotterdamse Jongeren Raad 2000 Wat zou jij doen met 20.000.000? Deze inzending beschreef de investering in lokale buurthuizen gericht op de jeugd

Neusa Gomes is ruim 23 jaar lang betrokken geweest als het gaat om de Jeugd en hun belangen, hun stem en hun plekje op de straten van Rotterdam.  In Rotterdam was Neusa onder de jeugd al een begrip.  Zij begon in 1999 zonder Diploma’s of ondersteuning aan haar reis. Als Jongere sloot zij zich aan bij de Jongeren organisatie Cabo. Waar zij naast de reguliere werkzaamheden op kantoor ook heel veel bezig was als vrijwilliger voor dezelfde organisatie.

Een van haar eerste projecten was het ‘Girls doing it all’ Event in Nighttown te Rotterdam. Binnen enkele uren had neusa een projectplan uitgeschreven en gaf deze aan een van de medewerkers bij CABO. Het project met begroting werd meegenomen in de subsidieaanvraag en twee maanden later werd haar idee realiteit. Daar stond ze. Net twintig en had in haar eentje een heel event georganiseerd. Ook had zij zelf nog sponsors gevonden om extra geld binnen te brengen om het project tot een mooi einde te laten komen. 

Het project had de focus op Tienenzwangerschappen en Seksueel geweld. Neusa’s jongere zusje was op haar twaalfde zwanger geraakt, Neusa, werd zelf op haar twaalfde seksueel misbruikt op de straten van Rotterdam. Op een vrijdagavond, toen zij achterna gezeten werd door een groepje van 16 jongens en vervolgens voor haar eigen deur werd aangerand. Beide situaties zouden een enorme impact gaan hebben op het leven van Neusa. En door haar neusje in het werk te steken en zoveel mogelijk goeds te doen kon zij functioneren in de echte wereld met al haar eigen pijn en ellende. Ze greep met haar handen in de Chaos en schepte er mooie dingen voor in de plaats terug. Met alle ervaringen achter haar kiezen kon zij nu ook echte werkervaring opbouwen. En dit laatste liet zij zich geen tweemaal vertellen.

Later zou ze kennis maken met de wereld van Radio en TV. Door het presenteren en maken van items voor Cineac Delfshaven Pietje Bel. En het maken van lokale Radio met andere vrijwilligers, bijvoorbeeld het programma “Catchupa of patat met’. Ze deed mee aan uitwisselingsprojecten naar Liverpool, Porto PT en Leicester met Hope Street University. Vier van de Kaapverdische eilanden met 23 andere jongeren en vrijwilligers van de Jongerenorganisatie Cabo. Onder toeziend oog van de overkoepelende organisatie Avanço. Dit alles terwijl ze een van de eerste leden was van de theatergroep 100% Cabo waar ze acteerlessen kreeg en toen echt al bezig was met haar stage préséance. Het was allemaal maar niet genoeg. 

Gomes werkte praktisch 24/7 en verdeelde haar taken als medewerker van De Jongerenorganisatie tussen de taken die zij uitvoerde als vrijwilliger. Ook werd zij ruim anderhalf jaar lang een van de beheerders van het Buurthuis De Helling, welke later de Piramide zou gaan heten in de wijk Schiemond. Zo stond ze er met enkele andere vrijwilligers elke zondag in het buurthuis, om deze te openen om elf uur en te sluiten om elf uur ‘s avonds. Het was een drukke periode. Een waarin ze haar talent voor organisatie en leiderschap ontdekte.

Al haar werk ging niet geheel ongezien voorbij. Zij werkte nauw samen met de gemeente Rotterdam en organiseerde als voorzitter de talentenjacht Geknipt uit de wijk. Dit was voor die tijd een behoorlijk grootschalig project. Talentenjachten in elk Wijkgebouw van de deelgemeente Rotterdam. Met een winnaar aan het einde van elk event.

Gomes zette zich in, organiseerde en hielp mee met de diverse evenementen die Rotterdam te bieden had. Waar je ook keek. Gomes was erbij. Ze werd administratief medewerker bij de Stichting Youth Against crime en werkte mee aan de evenementen die Angelo (oprichter van) Organiseerde. Ze werkte als Projectleidster bij De Stichting Music & Art. Al dat en nog meer. Want voor Gomes was er geen stoppen aan.

In haar vrije tijd schreef zij haar eigen nummers, die ze vervolgens zelf zong in haar eigen bandjes waar ze zo nu en dan in het centrum van Rotterdam wel eens optredens mee had. Ze deed mee aan talentenjachten en inzendingen bij de radio op FunX en won beide. Als FunX Factor van de Week en het winnen van een andere talentenjacht waar ze al lang de naam van is vergeten. Alleen dat een van de Juryleden de bekende Sasha’s World zangeres was. Ze zong regelmatig nummers in voor andere artiesten. En dat doet zij nu nog.

Morgen meer!